خبرگزاری فارس: مشاور عالی فرماندهی کل قوا گفت: تلاش آمریکا برای تک قطبیسازی جهان با شکست مواجه شده و هم اکنون جهان به سمت چند قطبی شدن در حال حرکت است.
به گزارش خبرنگار علمی خبرگزاری فارس، یحیی رحیمصفوی در خصوص ژئوپلتیک جهان اسلام چالشها و فرصتها در قرن حاضر در چهارمین کنگره بینالمللی جغرافیدانان جهان اسلام که در شهر زاهدان در حال برگزاری است گفت: هنر جغرافیدانان جهان اسلام در آن است که از مباحث نظری خارج شوند و بتوانند با تمام علوم جغرافیایی که در اختیار دارند برای حل مشکلات مردم و کشورشان قدمهای کاربردی بردارند.
وی ادامه داد: جغرافیا را باید در توسعه پایدار، دفاع و امنیت پایدار به کار گیریم.
وی با اشاره به اینکه سرنوشت همه کشورهای اسلامی به یکدیگر گره خورده است گفت: از اینرو جغرافیدانان جهان اسلام میتوانند با تبادل اطلاعات علمی و عملی با یکدیگر در جهت وحدت گام بردارند.
رحیمصفوی افزود: تلاشهای 20 ساله آمریکا برای تکقطبی سازی قدرت در جهان هماکنون با شکست مواجه شده است و به نظر میرسد جهان کنونی به سمت چند قطبی شدن قدرت در حال حرکت است.
وی ادامه داد: قطب قدرت جهان اسلام از ظرفیتها و قابلیتهایی بالقوهای برخوردار است و امیدواریم جغرافیدانان جهان اسلام ظرفیتهای بالقوه را به بالفعل تبدیل کنند.
مشاور عالی مقام معظم رهبری با اشاره به اینکه 57 کشور عضو سازمان کنفرانس اسلامی هستند گفت: کشورهای اسلامی از قلمرو جغرافیایی وسیعی برخوردار هستند و قدرت تأثیرگذاری در معادلات اقتصادی، سیاسی، فرهنگی و امنیتی نظام جهانی در قرن حاضر دارند.
وی افزود: جهان اسلام از یک موقعیت و وزن ژئوپلتیکی بسیار بالا برای ارتقا و دستیابی به یک بلوک قدرت جهانی در ساختار نظم نوین جهانی در قرن 21 برخوردار است.
رحیمصفوی با اشاره به چالشهای داخلی کشورهای اسلامی گفت: تعارض میان استبداد و دموکراسی بین ملتها و برخی از حاکمان اختلافات مرزی و ارضی با همسایگان همانند عربستان و قطر، مصر و سودان، مراکش و صحرای غربی، وجود منقاشات قومی و مذهبی از چالشهای اصلی کشورهای اسلامی محسوب میشود.
وی افزود: نرخ رشد جمعیت در این کشورها بالاست کمسوادی و ناتوانی در تولید علم و دستیابی به فناوریهای جدید از معضلات کشورهای اسلامی به حساب میآید. فقر و نابرابری اجتماعی، عدم توسعه یافتگی در برخی از این کشورها دیده میشود و فرار مرزها در جهان اسلام بسیار وجود دارد.
وی در خصوص چالشهای کشورهای اسلامی گفت: عدهای از حکومتهای اسلامی به قدرتهای بیگانه وابستهاند و ضعف استقلال سیاسی و اقتصادی دارند و برخی از این کشورها توسط بیگانگان اشغال نظامی شدهاند و همچنین در این کشورها مناطق بحرانی وجود دارد. برخی از کشورها نیز ثبات سیاسی ندارند و وجود شاخصهای دولتهای ناپایدار در برخی از این کشورها دیده میشود.
رحیمصفوی با تأکید براینکه با تمام این ضعفها کشورهای اسلامی فرصتهای بسیاری دارند، اظهار داشت: موقعیت جغرافیایی این کشورها مناسب است و همچنین موقعیت و وزن برتری ژئوپولتیکی کشورهای اسلامی موقعیت ژئوفرهنگی جهان اسلام و همچنین موقعیت ژئواستراتژیکی و موقعیت ژئواکونومیکی از فرصتهای خوب کشورهای اسلامی به حساب میآیند. http://www.farsnews.com/newstext.php?nn=8901251677